Anadolu coğrafyası, Asya ve Avrupa'nın birleşim noktasındaki stratejik konumu nedeniyle, tarih öncesi çağlardan beri birçok medeniyetin beşiği olmuş; İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi geleneksel ticaret yolları üzerinde pek çok önemli merkeze ev sahipliği yapmıştır. Bu merkezler, tıp alanında önemli bilgi alışverişlerine tanıklık etmiş, hastaların deva bulduğu ilaçlar üretilmiş, sağlık hizmeti sunumunda çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Bu çerçevede Darüşşifalara ev sahipliği yapan Anadolu, tıp eğitimi ve tedavi merkezleri noktasında ön planda olmuş; kadim bilgilerin taşındığı bir tıp merkezi olma hüviyetini korumuştur. Bu coğrafyada yükselişe geçen her medeniyetle birlikte kadim tıp birikimine yeni ufuklar ilave olmuştur.
Bu arka planda gelişen ve günümüze kadar sözlü ve yazılı gelenek olarak intikal eden geleneksel tıp uygulamaları, günümüzde sağlık sistemimize kanıta dayalı olarak entegre edilmiştir. Böylelikle geleneksel ve modern ayrımı olmaksızın “Tek Tıp” vizyonu çerçevesinde hasta ve hastalıkların teşhisi, takibi, tedavisi ve önlenmesi noktasında kuşatıcı bir yaklaşım geliştirilmiştir.
Bu vizyondan neşet eden entegratif tıp yaklaşımı, tek bir sağlık sistemi içerisinde hasta ve hastalıklara kanıta dayalı olarak en doğru, en az yan etkili ve en düşük maliyetli sağlık hizmet sunumunu mümkün kılmıştır. Tüm bu çabalar, Dünya Sağlık Örgütü’nün stratejik planı içerisinde yer alan yasal mevzuat tanımlaması ve düzenlemeleri ile desteklenmiştir.
Bu arka planda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının günümüz tıp sistemiyle entegrasyonunun konuşulacağı, Anadolu’nun sağlık alanındaki geleneksel birikiminin kanıta dayalı bilimsel çalışmalar ışığında yeni perspektiflerle tartışılacağı bu kongrede, sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Dr. Yasin ERKOÇ
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı